Copyright © 2017. All Rights Reserved

Бизнес хапка по австралийска рецепта

27 януари 2017
Бизнес хапка по австралийска рецепта


Фурми, стафиди, какао, ядки. Рецептата за домашни бонбони вероятно е лесна за мнозина, но когато става въпрос за хиляди енергийни биодесертчета със същите съставки, не е достатъчен само блендер в кухнята. Ентусиазмът обаче е задължителен и в двата случая, твърди Пламен Медаров, основател на фирмата "Супер фудс", която произвежда суровите биоблокчета и крекери Go4Raw.

Компанията е учредена през 2014 г. в съдружие с Александър Тошев, който участва и във фирми от продуцентския бизнес. Пазарът на този вид продукти е нов, но комбинацията "вкусно и здравословно" се търси все повече и въпреки сериозната конкуренция предприемачите са убедени, че нишата е печеливша. Затова в момента инвестират в преминаване от бутиково към индустриално производство.

Пазарната ниша

Пламен Медаров, който е участвал в няколко телевизионни риалити формата, се завръща в България през лятото на 2012 след дълги години зад граница - САЩ, Нова Зеландия и Англия. "В Нова Зеландия отворих drive thru coffee (кафе, което се купува, без да се слиза от колата - бел. ред.), имах и успешна фирма за търговия със собствена марка електронни цигари, която продадох на партньора си. Работил съм и като готвач, и като пица шофьор, подреждал съм и хранителни продукти в супермаркет", разказва той.

Върнал се в страната с идеята да произвежда храни и да ги изнася. Започнал да търси работно помещение в общини, които попадат в обхвата на Програмата за развитие на селските райони, с намерение в бъдеще фирмата да кандидатства за европейски субсидии. Стар автосервиз в Драгоман изпълнил изискванията и съдружниците сключили дългосрочен договор за наем. Посещение на световното изложение за биопродукти Biofach в Нюрнберг, Германия, през февруари 2015 фокусира пазарната ниша на новосъздадената фирма - енергийни блокчета без захар, яйца, брашно, хидрогенирано масло и консерванти, биосертифицирани и без термична обработка.
В този сегмент вече има лидер - десертите Roobar, произвеждани от "Роо брандс", в която мажоритарен собственик е най-големият дистрибутор на биохрани и напитки в България "Смарт органик". Но това явно не отказва Медаров.Продажбите

Производствената дейност започва през лятото на 2015 г. Първоначалната инвестиция е 27 хил. лева собствени средства. Следват проби, тестове, грешки, промяна в рецептите. Нужно е време, за да уточнят доставчиците на суровини, да намерят баланса между естествената плодова захар, протеина и фибрите, да се преборят със заплахата "кратък срок на годност" на суровите натурални продукти. "Рецептите са направени по австралийската система за здравословно хранене, а в разработването им участват български технолози", уточнява Пламен Медаров.

През юли 2015 фирмата предлага първите сурови биобарчета Go4Raw в три вкуса. Продажбите са в малки специализирани магазини за биохрани. През септември компанията сключва договор с дистрибутора "Балев био" и това позволява Go4Raw да влязат в 200 търговски обекта в страната, разказва Медаров.

С времето вариантите на биоблокчетата се увеличават от три на 11, а през пролетта на 2016 дружеството започва производство и на крекери от биозеленчуци. "Крекерите, които ние наричаме "сушена салата", са наша разработка. При тях има доста ръчен труд, защото се приготвят от пресни зеленчуци, които се мият, режат, мелят и сушат при нас, на място", обясни Пламен Медаров. По думите му Go4Raw вече се продават в над 500 търговски обекта в страната, включително в големи търговски вериги, както и в бензиностанции.

От създаването им досега продуктите участват във всички големи международни изложения за биопродукти, казва Медаров. Част от изявите са по линия на колективните национални щандове, финансирани частично от държавата. Други са на общ щанд с Асоциацията на производителите на биопродукти, в която членува компанията. Имат и самостоятелно финансирани изяви. Резултатът е договори с големи европейски дистрибуторски фирми. По данни на компанията тя изнася 75% от продуктите си, които се продават в 15 държави - не само от еврозоната, но и в Швейцария, Турция, Македония.

През април 2016 крекерите от биозеленчуци Go4Raw са обявени за "най-добър нов специален диетичен продукт" на най-голямото изложение за биопродукти в Европа, което се провежда в Лондон. А през декември на европейското изложение Nord organic food fair в Малмьо, Швеция, енергийните блокчета (наричани още барчета) са отличени като Best New Organic Food Product, а крекерите - като Best New Organic Special Diet Food. Българските продукти са избрани с гласуване на посетителите и в конкуренция с предложенията на 375 производителя от цяла Европа, уточнява Пламен Медаров.

Инвестицията

Търсенето се увеличава, затова компанията инвестира в автоматизиране на процесите. "Преминаването от бутиково към индустриално производство заедно с нова опаковка на продуктите ни позволи цената на едно биобарче да бъде свалена от 1.99 лв. на 1.29 лв.", обясни Пламен Медаров.

Най-голямата инвестиция обаче предстои. Фирмата е кандидатствала по мярката за преработка и маркетинг на земеделски продукти от Програмата за развитие на селските райони и е получила одобрение. "Текат последни проверки от фонд "Земеделие", очакваме да подпишем договор. Общата стойност на проекта е 6 милиона лева, половината от които ще са субсидия. Реализацията означава пълна автоматизация на производството и вдигане на производствения капацитет 50 пъти. Част от средствата са предвидени и за обновяване на сградата", посочва Пламен Медаров. По думите му, след като приключат с проекта, ще могат да поемат големи поръчки и да работят за собствени марки (private labels) на възложители.

Офисът

След предварителна процедура за подбор от 2017 г. офисът на фирмата ще е част от инкубатора на "София тех парк". "Ще ползваме и услугите на една от лабораториите на територията на парка. Идеята е учени и професори от БАН и от СУ "Св. Климент Охридски" заедно с наши технолози и готвачи да провеждат тестове и проучвания за нови методи и продукти. Например как да се удължи срокът на годност на готовите храни, какви са възможностите за влагане на ядливи цветя в храните и много други", обясни Медаров.

Другата идея е от тази година всички продукти, които фирмата произвежда, вече да са с пробиотици. За доставката им е подписан договор с българско-американското предприятие Proviotic, в което акционер е предприемачът Кирил Петков.

Предстои сертифициране на производството на Go4Raw по IFS (International Food Standard) - задължително условие за работа с чуждестранни партньори. "На предстоящото изложение в Нюрнберг през февруари ще представим първия суров биобар със съдържание на ядливи цветя", уточнява Пламен Медаров.

Заетите в компанията са 12. Според данните в Търговския регистър през 2015 приходите от продажби са 75 хил. лв., а общите приходи – 106 хил. лв., но дружеството завършва годината със загуби от 108 хил. лв. "През 2016 г. имахме месеци, в които достигнахме точката на равновесие между приходи и разходи. Завършихме годината с близо 200 хил. лв. оборот. Възнамеряваме да излезем на печалба в средата на тази година", завършва Пламен Медаров.

Плодов пудинг с чиа семена

Вкусно, лесно и полезно - Go4 cooking

прочети още
Играй и спечели

Вземи автограф от актьорите!

прочети още
Веган морковена торта

Направи си сам вкуснотия с Go4®!

прочети още
Европейска нощ на учените 2017

Заповядайте на 29 септември от 17:00 часа в София Тех Парк на Европейската нощ на учените 2017, където по иновативен начин може да се запознаете с интересни факти и да се включите в любопитни и забавни занятия и експерименти. А ние от Go4Raw ще Ви приветстваме със здравословните барчета и крекери за да експериментирате с неустоимият им вкус! Очакваме Ви в Лабораторния комплекс на парка! Ще е забавно, весело, интересно и ползотворно!

прочети още
Интересно и полезно с Go4Raw!

Първото ни издание на рубриката „Интересно и полезно с Go4Raw“, стартира с очарователната усмивка на младия блогър Ивелина Кирилова / Stylish Toast, която ще сподели своето мнение и впечатление от суровите барчета Go4Raw.

прочети още
Безглутенови хлебчета с чиа

Направи си сам вкуснотия с Go4raw!

прочети още
Играй и спечели!

Участвай в нашата Facebook игра, която стартира днес/29.08.17/ и спечели кутия Go4Raw барчета!

прочети още
Салата "Табуле" с киноа

Направи си сам вкуснотия с Go4raw!

прочети още
Сурови енергийни бонбони

Направи си сам вкуснотия с Go4Raw!

прочети още
Морковен сладкиш с фурми и ядки

Направи си сам вкуснотия с Go4Raw!

прочети още
Свежа салата със спанак и киноа

Направи си сам вкуснотия с Go4Raw!

прочети още
Конопено-протеинови блокчета

Направи си сам вкуснотия с Go4Raw!

прочети още
Международен ден на йогата - София Тех Парк

Заповядайте на 24 юни в София Тех Парк, за да се потопите в древното учение, да научите за различните стилове в йога асана и да подкрепите духа и тялото с неустоимо вкусните Go4Raw сурови барчета! Ще Ви очакваме на терасата на Иновационен форум "Джон Атанасов"!

прочети още
Закуска с киноа и овесени ядки

Направи си сам вкуснотия с Go4Raw! Започни деня си с хрупкава пълнозърнеста закуска, богата на фибри, витамини и минерали.

прочети още
Български здравословен десерт с рози и пробиотик спечели международна награда

Това е голям успех за нас и за българската био индустрия, особено ако се отчете фактът, че в иновацията си заложихме на местни суровини, като ядливата българска роза и български пробиотик. Заради силното българско присъствие на изложението Биофах, дори бяха изразени мнения, че се превръщаме в столица на иновативните органични продукти за Европа.

прочети още
Тонизиращо смути със спирулина

Направи си сам вкуснотия с Go4Raw!

прочети още
Go4Raw с първо място от BIOFACH

Първо място за нов продукт в категорията "Сушени продукти и снаксове" на световното изложение за био храни BIOFACH! За нас тази награда е огромна чест и признание за упорството ни да правим суперкачествени, суперздравословни и супервкусни храни. Благодарим, продължаваме напред! # BioFach

прочети още
Протеинови сурови топчета

Направи си сам вкуснотия с Go4Raw!

прочети още
София Диша 2017

Тази година летният фестивал „София Диша“ ще се проведе през месеците юни и август – 24 и 25 юни и 26 и 27 август 2017 г. Ние от Go4Raw, като част от летният фестивал, ще Ви очакваме да се забавляваме заедно. Заповядайте!

прочети още
София СПОРТУВА 2017

На 3 и 4 юни, на територията на Борисовата градина, ние от Go4Raw ще ви очакваме на най-новото социално спортно събитие - София Спортува ’17. Събитие, посветено на здравословния начин на живот, което предвижда много физически занимания, игри и информационни презентации, свързани със здравословния начин на живот.

прочети още
Фестивал на Здравето и Спорта

Тази година Фестивалът на Здравето и Спорта ще се проведе на 30.06 - 02.07.17 в Южен парк. Ние от Go4Raw, като част от цветната програма, сме Ви приготвили много вкусни изненади и игри. Ще Ви очакваме на щанд № 14 А и Г Заповядайте!

прочети още
Третият кръг от Атлетическа лига-GOKIDS с Go4Raw!

Лигата е за деца родени от 2002 до 2009 и по - малки. Основен организатор СК”Приорити спорт”. Основната и цел е популяризиране на спорта сред децата и в частност на леката атлетика.

прочети още
„Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България“

Go4Raw заедно с участниците на социалния проект Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България.

прочети още