Copyright © 2020. All Rights Reserved

Международен ден на йогата - София Тех Парк

21 юни 2017
Международен ден на йогата - София Тех Парк

Събитието ще се състои на 24 юни в сграда “Джон Атанасов” на София Тех Парк, където от рано сутринта до късно вечерта желаещите ще могат да се потопят в древното учение.

В залата за практики посетителите ще могат да се упражняват, или просто да слушат и наблюдават изпълнението на различни стилове в йога асана – ащанга йога, Айенгар йога, интегрална йога и др., както и да практикуват леки медитативни упражнения като: медитативни практики в асани – ин йога, кундалини йога, релаксация със звук и тишина, и медитация със звука на тибетски купи.

Залата за конференция тази година отново ще събере значими и задълбочени изследователи на йога, които ще представят широк спектър от теми, свързани с древната дисциплина. Посетителите ще могат да се запознаят както с основните концепции в теорията на йога, дошла от вековете, така и със съвременното ѝ приложение. Лекторите ще представят такива дълбоки познания като древните тайни за свързването с живота, какво всъщност е кундалини, или лая йога, теорията на кармата, концепцията за гуру, както и съвсем нови данни за историята на основния йога текст „Патанджали йогасутра“.

В залата за йога за деца (бала йога) ще бъдат представени обособени практики по хатха йога, нада йога, нритя йога, кала йога, а също и йога за специални деца с обучени учители. Занятията са забавни и предоставят инструменти за насърчаване на фокусирано спокойно поведение. Включени са и лекции по йога и аюрведа за деца и родители.

В залата за аюрведа гостите ще се запознаят с представите на древната наука за дълголетието, за създаването на света и мястото на човека в него, за тясното съжителство на видовете в природата, за храната и нейното приготвяне, за богатството от лечебни субстанции и методите за тяхната обработка, за досега с фините енергии на човека чрез пулсовата диагностика, за лечебния потенциал на йога като част от пътя към хармонията.

Във фоайето пред залите ще има прожекции на тематични филми, щандове с изданията на различните йога школи в България, аюрведически продукти, дребни сувенири и др. Участниците ще могат да опитат индийска вегетарианска, континентална вегетарианска и веганска храна, както и да се запознаят с изкуството на къната.

Входът е свободен за цялата програма. Достъпът до всички зали и фоайето ще е непрекъснат.