Copyright © 2020. All Rights Reserved

Мода или здравословен начин на живот е суровоядството? Какво е мнението на младият психолог Вяра Стефанова?

3 октомври 2017
Мода или здравословен начин на живот е суровоядството? Какво е мнението на младият психолог Вяра Стефанова?

 Всеки е чувал максимата ,,Ние сме това, с което се храним?”, независимо какъв начин на хранене си избере отделния индивид, до голяма степен той съответства на неговия характер, поведение и начин на живот.


Суровоядците се придържат към режим на хранене с изключително сурова растителна храна, например, сурови плодове и зеленчуци, ядки, мед и др. В наши дни сме свидетели на най-различни диети, като например алкална диета, диета на Дънов, на Ваня Червенкова и още много други. Като човек, който от години се занимава със спорт и здравословен начин на живот, опитвайки най-различни модерни и не толкова известни диети, смятам, че всеки човек трябва сам за себе си да намери правилния начин на хранене, да яде това, което го кара да се чувства психически и физически здрав.
Според мен суровоядството не е поредната мода, това е начин на живот. Всеки един от нас има право да избере как да живее, с какво да се храни.

Познавам много хора, които са суровоядци, и да, в последно време все по-често срещам такива, но те са изключително осъзнати и знаят какво правят. Защото не всеки е способен да се откаже от мазната свинска пържолка или препеченото пилешко крилце, а и не е лесно. Този здравословен режим на хранене изисква воля, постоянство и осъзнатост. Бих препоръчала, всеки който иска да премине към него да се консултира със специалист, който да му разясни какво означава суровоядец и какво се очаква от неговото меню като такъв.


Когато човек промени начина си на хранене и то драстично, трябва да очаква, че това ще повлияе, както на килограмите и здравето му, така и на неговата психика. Ограниченията в храната често могат да предизвикат агресия, гняв, раздразнение у човека, все пак това е едно изпитание на волята. Ето затова много се отказват и смятат, че това не е за тях, или продължават да се измъчват, защото при тях се случва насила. Имат желание за промяна, но ако може да не полагат усилия, а всички знаем, че това е невъзможно.


Истината е, че не всеки има психика да следва диети, да променя начина си на хранене, защото това води неминуемо и до промяна на начина на живот. Важен фактор са и близките, които могат да не са съгласни със здравословното хранене на човекът, стремящ се към промяна, и това да доведе до отказ от негова страна да продължи, или до една непрестанна борба с тях и едно чувство за вина, заради начина по който искат да живеят.


И на последно място, но не и по важност е факта, че хората, които предприемат стъпки за здравословен начин на живот, могат да изпаднат в крайни състояния, които да доведат до тежки хранителни разстройства, като булимия, анорексия, хиперфагия. Консултацията с психолог в тези случаи е задължителна.


Дали мода или здравословен начин на живот, всеки трябва сам за себе си да определи какво е за него суровоядството. Обикновено когато се придържаме само към модното, в повечето случаи то е за кратко, понеже след него идва следващо модерно нещо и следващо и т.н. Но когато направим този избор като начин на живот, то той има по-голяма вероятност да продължи през целия ни живот.