Copyright © 2017. All Rights Reserved

Мода или здравословен начин на живот е суровоядството? Какво е мнението на младият психолог Вяра Стефанова?

3 октомври 2017
Мода или здравословен начин на живот е суровоядството? Какво е мнението на младият психолог Вяра Стефанова?

 Всеки е чувал максимата ,,Ние сме това, с което се храним?”, независимо какъв начин на хранене си избере отделния индивид, до голяма степен той съответства на неговия характер, поведение и начин на живот.


Суровоядците се придържат към режим на хранене с изключително сурова растителна храна, например, сурови плодове и зеленчуци, ядки, мед и др. В наши дни сме свидетели на най-различни диети, като например алкална диета, диета на Дънов, на Ваня Червенкова и още много други. Като човек, който от години се занимава със спорт и здравословен начин на живот, опитвайки най-различни модерни и не толкова известни диети, смятам, че всеки човек трябва сам за себе си да намери правилния начин на хранене, да яде това, което го кара да се чувства психически и физически здрав.
Според мен суровоядството не е поредната мода, това е начин на живот. Всеки един от нас има право да избере как да живее, с какво да се храни.

Познавам много хора, които са суровоядци, и да, в последно време все по-често срещам такива, но те са изключително осъзнати и знаят какво правят. Защото не всеки е способен да се откаже от мазната свинска пържолка или препеченото пилешко крилце, а и не е лесно. Този здравословен режим на хранене изисква воля, постоянство и осъзнатост. Бих препоръчала, всеки който иска да премине към него да се консултира със специалист, който да му разясни какво означава суровоядец и какво се очаква от неговото меню като такъв.


Когато човек промени начина си на хранене и то драстично, трябва да очаква, че това ще повлияе, както на килограмите и здравето му, така и на неговата психика. Ограниченията в храната често могат да предизвикат агресия, гняв, раздразнение у човека, все пак това е едно изпитание на волята. Ето затова много се отказват и смятат, че това не е за тях, или продължават да се измъчват, защото при тях се случва насила. Имат желание за промяна, но ако може да не полагат усилия, а всички знаем, че това е невъзможно.


Истината е, че не всеки има психика да следва диети, да променя начина си на хранене, защото това води неминуемо и до промяна на начина на живот. Важен фактор са и близките, които могат да не са съгласни със здравословното хранене на човекът, стремящ се към промяна, и това да доведе до отказ от негова страна да продължи, или до една непрестанна борба с тях и едно чувство за вина, заради начина по който искат да живеят.


И на последно място, но не и по важност е факта, че хората, които предприемат стъпки за здравословен начин на живот, могат да изпаднат в крайни състояния, които да доведат до тежки хранителни разстройства, като булимия, анорексия, хиперфагия. Консултацията с психолог в тези случаи е задължителна.


Дали мода или здравословен начин на живот, всеки трябва сам за себе си да определи какво е за него суровоядството. Обикновено когато се придържаме само към модното, в повечето случаи то е за кратко, понеже след него идва следващо модерно нещо и следващо и т.н. Но когато направим този избор като начин на живот, то той има по-голяма вероятност да продължи през целия ни живот.

Плодов пудинг с чиа семена

Вкусно, лесно и полезно - Go4 cooking

прочети още
Играй и спечели

Вземи автограф от актьорите!

прочети още
Веган морковена торта

Направи си сам вкуснотия с Go4®!

прочети още
Европейска нощ на учените 2017

Заповядайте на 29 септември от 17:00 часа в София Тех Парк на Европейската нощ на учените 2017, където по иновативен начин може да се запознаете с интересни факти и да се включите в любопитни и забавни занятия и експерименти. А ние от Go4Raw ще Ви приветстваме със здравословните барчета и крекери за да експериментирате с неустоимият им вкус! Очакваме Ви в Лабораторния комплекс на парка! Ще е забавно, весело, интересно и ползотворно!

прочети още
Интересно и полезно с Go4Raw!

Първото ни издание на рубриката „Интересно и полезно с Go4Raw“, стартира с очарователната усмивка на младия блогър Ивелина Кирилова / Stylish Toast, която ще сподели своето мнение и впечатление от суровите барчета Go4Raw.

прочети още
Безглутенови хлебчета с чиа

Направи си сам вкуснотия с Go4raw!

прочети още
Играй и спечели!

Участвай в нашата Facebook игра, която стартира днес/29.08.17/ и спечели кутия Go4Raw барчета!

прочети още
Салата "Табуле" с киноа

Направи си сам вкуснотия с Go4raw!

прочети още
Сурови енергийни бонбони

Направи си сам вкуснотия с Go4Raw!

прочети още
Морковен сладкиш с фурми и ядки

Направи си сам вкуснотия с Go4Raw!

прочети още
Свежа салата със спанак и киноа

Направи си сам вкуснотия с Go4Raw!

прочети още
Конопено-протеинови блокчета

Направи си сам вкуснотия с Go4Raw!

прочети още
Международен ден на йогата - София Тех Парк

Заповядайте на 24 юни в София Тех Парк, за да се потопите в древното учение, да научите за различните стилове в йога асана и да подкрепите духа и тялото с неустоимо вкусните Go4Raw сурови барчета! Ще Ви очакваме на терасата на Иновационен форум "Джон Атанасов"!

прочети още
Закуска с киноа и овесени ядки

Направи си сам вкуснотия с Go4Raw! Започни деня си с хрупкава пълнозърнеста закуска, богата на фибри, витамини и минерали.

прочети още
Български здравословен десерт с рози и пробиотик спечели международна награда

Това е голям успех за нас и за българската био индустрия, особено ако се отчете фактът, че в иновацията си заложихме на местни суровини, като ядливата българска роза и български пробиотик. Заради силното българско присъствие на изложението Биофах, дори бяха изразени мнения, че се превръщаме в столица на иновативните органични продукти за Европа.

прочети още
Тонизиращо смути със спирулина

Направи си сам вкуснотия с Go4Raw!

прочети още
Go4Raw с първо място от BIOFACH

Първо място за нов продукт в категорията "Сушени продукти и снаксове" на световното изложение за био храни BIOFACH! За нас тази награда е огромна чест и признание за упорството ни да правим суперкачествени, суперздравословни и супервкусни храни. Благодарим, продължаваме напред! # BioFach

прочети още
Протеинови сурови топчета

Направи си сам вкуснотия с Go4Raw!

прочети още
София Диша 2017

Тази година летният фестивал „София Диша“ ще се проведе през месеците юни и август – 24 и 25 юни и 26 и 27 август 2017 г. Ние от Go4Raw, като част от летният фестивал, ще Ви очакваме да се забавляваме заедно. Заповядайте!

прочети още
София СПОРТУВА 2017

На 3 и 4 юни, на територията на Борисовата градина, ние от Go4Raw ще ви очакваме на най-новото социално спортно събитие - София Спортува ’17. Събитие, посветено на здравословния начин на живот, което предвижда много физически занимания, игри и информационни презентации, свързани със здравословния начин на живот.

прочети още
Фестивал на Здравето и Спорта

Тази година Фестивалът на Здравето и Спорта ще се проведе на 30.06 - 02.07.17 в Южен парк. Ние от Go4Raw, като част от цветната програма, сме Ви приготвили много вкусни изненади и игри. Ще Ви очакваме на щанд № 14 А и Г Заповядайте!

прочети още
Бизнес хапка по австралийска рецепта

Фирмата на Пламен Медаров, която произвежда суровите енергийни блокчета и крекери Go4Raw, изнася в 15 държави

прочети още
Третият кръг от Атлетическа лига-GOKIDS с Go4Raw!

Лигата е за деца родени от 2002 до 2009 и по - малки. Основен организатор СК”Приорити спорт”. Основната и цел е популяризиране на спорта сред децата и в частност на леката атлетика.

прочети още
„Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България“

Go4Raw заедно с участниците на социалния проект Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България.

прочети още